Stafettholder er den ansatte som er nærmest barnet/ungdommen, det er knyttet en bekymring til. Stafettholdere utpekes av enhetsleder (rektor/styrer) når det er besluttet på enheten at det er grunn til bekymring (toppen av nivå 0 i handlingsveilederen).
Stafettholdere på helsestasjonen er de som er ansatt på stasjonen, i barnehage er det en av pedagogene på avdelingen, i skole kan det være SFO-ledere, kontaktlærere, faglærere, miljøterapeut, sosiallærer eller andre.
Stafettholderen har ansvar for å koordinere og dokumentere arbeidet. Det er stafettholderen som innkaller til møter, og følger opp at tiltak blir gjennomført. Det er stafettholderens ansvar å oppdatere stafettloggen til enhver tid.
- En stafettlogg er en loggbok over alle hjelpetiltak og involverte personer
- I stafettloggen er alle igangsatte tiltak med vurderinger for hvert et barn samlet
- Stafettloggen beskriver tiltakene som skal gjennomføres
- Stafettloggen gir en oversikt over hvilke offentlige tjenester og fagpersoner som er involverte, og hvilke oppgaver de har
- Stafettloggen skal være med på å sikre gode overganger for foreldre/foresatte og barnet
Stafettloggen utarbeides alltid i samarbeid med foreldre/foresatte, ved at de gir samtykke. De vil til enhver tid være oppdaterte på hva som er skrevet i loggen. Det er bare foreldre/foresatte til barnet, og offentlige tjenester som foreldrene/foresatte gir samtykke til innsyn, som kan få lesetilgang til stafettloggen.
Når en ansatt og foreldre/foresatte blir oppmerksom på barnet, har diskutert uroen/bekymringen og foreldre/foresatte har gitt samtykke. I samarbeid med foreldre/foresatte blir det skrevet hjelpetiltak, som både gjelder barnehage/skole og hjemme. Tiltakene knyttes til utviklingsområdet der barnet kan ha behov for ekstra støtte i en periode eller over tid.
Det vil alltid være viktig med samtykke fra foreldre/foresatte dersom flere tjenester òg skal involveres. Det må i tillegg hentes inn samtykke ved alle overganger, både mellom barnehage – skole, og mellom andre instanser i kommunen.
Stafettloggen slutter når foreldre/foresatte sammen med andre samarbeidspartnere ser at barnet trives og hjelpetiltakene har gitt ønsket effekt. Foreldre/foresatte kan til enhver tid avslutte loggen.
Om det på et senere tidspunkt er behov for nye hjelpetiltak, må foreldre/foresatte godkjenne om informasjonen som allerede ligger i loggen skal gjøres tilgjengelig for offentlig ansatte.